Načelnik Korda: Je li to ludilo?! Smeće bi mogli voziti samo 10 km daleko u Crnu Goru, tri puta jeftinije, ali ne da EU


Dok Dubrovnik i okolne općine muku muče oko odlaganja smeća u budućnosti nakon zatvaranja Grabovice koje će neminovno doći i dok se lome koplja gdje bi se smeće trebalo odvoziti, rješenje je nadohvat ruke, ali u isto vrijeme i neprovedivo zbog defektnih propisa Europske unije.

Naime, načelnik Općine Konavle Luka Korda ističe kako umjesto 500 ili 700 kilometara udaljena mjesta u Hrvatskoj, smeće može ići na obližnje odlagalište u Crnoj Gori što bi bilo znatno jeftinije, jednostavnije i u konačnici logičnije. Sve bi bilo tako, da nije propisa Europske unije.

- Sad imamo problem sa smećem i mi bi trebali odavde vozit u Gunju ili negdje drugo što bi samo Općinu Konavle koštalo oko pet milijuna kuna. – govori Korda.

- Ja sam dogovarao sa Crnogorcima da oni preuzmu naše smeće jer Herceg Novi ima deponij deset kilometara dalje, deset kilometara od naše granice. Oni, u Crnoj Gori, kažu kako oko toga nema problema što se njih tiče, imaju deponij koji je uređen po svim standardima Europske unije i koji su, koliko sam čuo i izgradili dijelom novcem Europske unije. – priča Korda i onda opisuje apsurdnu situaciju:
- Nikakav problem ne bi bio s njima, topbi nas koštalo tri puta manje, bili smo spremni potpisati ugovor i tražili smo mišljenje našeg resornog ministarstva, ali dobili smo odgovor da prema EU propisima ne možemo izvoziti smeće u Crnu Goru. – kazao je konavoski načelnik Luka Korda.

- I sad to ne možemo realizirati nego ćemo za milijune kuna morati odvoziti smeće u Slavoniju, 500, 700 kilometara ili tko zna koliko dok imamo deponij po EU standardima na deset kilometzara od nas. Pa je li to ludilo?! – zapitao se načelnik Općine Konavle Luka Korda napomenuvši još kako "u isto vrijeme u Županiji dubrovačko – neretvanskoj nisu još ništa riješili ni učinili po pitanju ovog problema".