Načelnik Konavala Luka Korda uručio akademiku Davorinu Rudolfu nagradu za životno djelo


Načelnik Općine Konavle Luka Korda primio je danas u općinskim prostorima na Grudi hrvatskog znanstvenika i političara, akademika Davorina Rudolfa, uručivši mu tom prigodom nagradu Općine Konavle za životno djelo. Konavoska općinska nagrada Rudolfu je dodijeljena uz Dan Općine Konavle 2015. godine, no akademik je nije prije mogao preuzeti zbog zdravstvenih razloga. Gotovo dvije godine poslije nije mogao skriti oduševljenje poslijeratnim Konavlima.

- Malo smo se zadržali jer smo dolazeći ovamo stajali i gledali kako Konavle izgledaju danas, 26 godina poslije rata. - kazao je Rudolf, rukujući se Kordom, koji ga je podsjetio kako su Konavle, kad ih je zadnji put obilazo bile gotovo pa spaljene.

Inače, Davorin Rudolf redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sveučilini profesor međunarodnog prava u miru i doktor pravnih znanosti. Bio je prvi ministar pomorstva u Vladi Republike Hrvatske, obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova.

Tijekom Domovinskog rata radio je na suzbijanju i prestanku oružanih sukoba te mirnom povlačenju JNA postrojbi iz gradova i pomorskih baza duž hravtske obale. Upravo je akademik Davorin Rudolf bio taj koji je pregovarao i u ime hrvatske Vlade zaključio ugovore s predstavnicima JNA o prestanku neprijateljstava te odlasku vojnih postrojbi i brodova JRM-a s obalnog i otočnog područja Republike Hrvatske.

Nagradu za životno djelo, koju je danas preuzeo, Općina Konavle je 2015. akademiku Davorinu Rudolfu dodijelila za iznimno uspješnu znanstvenu karijeru i doprinos u priznavanju i afirmaciji Hrvatske u zemlji i svjetu. Uz plaketu Općine Konavle, konavoski načelnik Luka Korda, akademiku Davorinu Rudolfu uručio je i sliku Cavtata, rad akademske slikarice Antonije Radonić Rusković.


davorinrudolfnagrada